Startpagina > Een franchise openen > Een franchise overnemen

Een franchise overnemen:
wat je moet weten

Ben je ondernemer en denk je erover om een franchise over te nemen?
Een bedrijf overnemen is een zeer aantrekkelijk alternatief voor het opzetten van een franchise, maar het vereist een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen
van het overnemen van een franchise?

Het overnemen van een franchise heeft een aantal voordelen die ondernemers in alle sectoren aanspreken.

Wanneer je een bestaande franchise overneemt, neem je ook de bedrijfsactiva over, d.w.z. het pand, het personeel, de voorraden en de reputatie bij klanten. De vorige activiteit van de winkel geeft je een idee van het potentieel van het gebied waar je je gaat vestigen, de verkoopcijfers van vorig jaar…

Waardevolle gegevens om het succes van je bedrijf te garanderen. Met het voordeel van al opgeleid personeel en een loyaal klantenbestand, bespaar je ook tijd en kun je meteen aan de slag zodra je je bedrijf als franchisenemer lanceert.

Wat moet je overwegen
voordat je een franchise overneemt

Hoewel het overnemen van een franchise een aantrekkelijke optie kan zijn voor een franchisenemer in spe, blijft voorzichtigheid geboden. Het is van vitaal belang om de financiële gezondheid te beoordelen van het bedrijf dat je wilt overnemen. Om ervoor te zorgen dat de overname onder de best mogelijke omstandigheden plaatsvindt, moet je goed kijken naar de jaarrekeningen, de behaalde marges, de klantenportefeuille, enzovoort, en naar de beweegredenen van de franchisenemer om het bedrijf te verkopen. Of de verkoop nu wordt ingegeven door een krimpende markt, concurrentie in de sector of een moeizame relatie met de franchisegever, het is belangrijk dat je alle feiten op een rijtje hebt voordat je je overnameproject afrondt.

Een franchise overnemen?
Wat zijn de kosten…?

Alle bovengenoemde voordelen verklaren waarom de kosten van een overname hoger zijn dan die van het opzetten van een franchise: het bedrijf is al gevestigd, het personeel is opgeleid en het verkooppunt is ingericht. De hoge kosten zijn ook te wijten aan de toplocatie van de franchise die je overneemt. Gegarandeerd door de franchisegever wanneer het bedrijf wordt opgezet, voegt het waarde toe aan het verkooppunt, net als de installatiekosten.

Ben je als franchiseverlener geïnteresseerd in een stand op de beurs?
Neem vandaag nog contact met ons op!